Het belang van klimaatonderwijs

Klimaatwetenschappers benadrukken steeds meer dat klimaatverandering niet alleen een technisch, maar ook een sociaal en politiek vraagstuk is. Klimaatverandering leidt namelijk tot nieuwe vraagstukken en dilemma’s die spelen in samenleving. Want, wie is er verantwoordelijk voor klimaatverandering? Hoe zorgen we voor eerlijk klimaatbeleid? En, in hoeverre mag de overheid met klimaatbeleid ingrijpen in de vrijheden van haar burgers? Allemaal vragen die heel goed aansluiten bij de stof van de maatschappijvakken.

Zoals bij ieder maatschappelijk vraagstuk, zijn er verschillende visies over de de noodzaak en oplossingen van klimaatverandering. Bij Klimaatwijzer vinden we het belangrijk dat jongeren hun eigen mening leren vormen over klimaatverandering en de mogelijke oplossingen ervan. Door meer te leren over klimaatverandering en de dilemma’s die spelen in de samenleving, helpen we jongeren om het probleem te begrijpen en om actief betrokken te zijn bij dit vraagstuk. Zo bereiden we jongeren voor op de dilemma’s van morgen.

Studio pur sang x Klimaatwijzer
Lesmateriaal

Downloaden en integreren

Bij Klimaatwijzer maken we lesmateriaal dat aansluit op het curriculum van maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Zo maken we het voor jou als docent mogelijk om tegelijkertijd klimaatverandering én de verplichte lesstof van het vak te behandelen.

De lessen die we aanbieden zijn kant-en-klaar. Altijd inclusief docentenhandleiding en opdrachtenbladen. Iedere les bevat een prikkelende werkvorm om de leerlingen te activeren en hun kennis toe te passen. Op die manier kun jij het thema klimaatverandering direct integreren in jouw lessen.

Klimaatonderwijs maken we samen

Klimaatwijzer is een initiatief van de Universiteit Utrecht, maar we bundelen onze krachten graag met anderen. Het liefste werken we samen met docenten en andere experts om klimaatlessen te ontwikkelen en verbeteren. Heb je feedback of een goed idee voor een klimaatles? Laat het ons weten via klimaatwijzer@uu.nl.

Ben je docent en lijkt het je leuk om actief bij te dragen aan Klimaatwijzer? Meld je aan voor onze docentenpoule.

Wetenschappers

Ons team

Maak kennis met ons team vol enthousiastelingen.

Tim Immerzeel

Socioloog

Als socioloog en docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen weet Tim als geen ander wat er nodig is voor een sterke én leuke klimaatles.

Laura van Diermen

Antropoloog

Met een achtergrond in antropologie en vormgeving weet Laura vorm, inhoud en mensen met elkaar te verbinden. Altijd met een creatieve inslag en een maatschappelijk doel.

Tanja van der Lippe

Socioloog

Zonder Tanja als aanjager had Klimaatwijzer niet bestaan. Als socioloog in hart en nieren weet Tanja als geen ander wat er speelt in de maatschappij en helpt ze Klimaatwijzer met een flinke dosis strategie.

Kari Jasperse

Antropoloog

Van lessen over de mens-natuur relatie tot aan ecologische rouw: Kari draait er haar hand niet voor om. Ze houdt het team scherp en weet altijd prikkelende werkvormen aan lessen toe te voegen.

Silke van Veeren

Interdisciplinaire sociale wetenschapper

Silke is een echte creatieve duizendpoot en zit altijd vol ideeën voor nieuwe klimaatlessen. En de mooie illustraties van de lessen? Die komen van Silke’s hand!

Rose Barron

Socioloog

Voor nieuwe klimaatlessen laat Rose zich inspireren door films en exposities. Als socioloog in spé bijt ze zich altijd vast in de inhoud en schrijft ze het liefste artikelen voor onze kennisbank.