ga naar lessen
Selecteer hier je filters


Voedselverspilling
Lessenserie

Begint een beter milieu met eten?

HAVOVWO
Maatschappijwetenschappen

Jaarlijks gooien we met z’n allen twee miljard kilo voedsel weg. Het is een hoeveelheid voedsel die ook nog eens verantwoordelijk is voor zes procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Om de klimaatdoelen voor 2030 te halen, moet deze uitstoot minimaal gehalveerd worden. Hoe zijn we in deze wegwerpcultuur beland, maar vooral: hoe komen

Lees meer
Nudging
Lessenserie

Nudging en onderzoek naar vleesconsumptie

HAVOVWO
Maatschappijwetenschappen

In 2023 deed socioloog Hans Dagevos een nudging-experiment in een eetcafé in Wageningen. Wat bleek: met een kleine wijziging op de menukaart kiezen mensen vaker een vegetarisch gerecht. Nudging zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het maken van duurzamere keuzes. In deze lessenserie doen leerlingen onderzoek naar nudging en ontwerpen ze hun eigen nudge

Lees meer
Voedselverspilling

Samen tegen voedselverspilling?

HAVOVWO
Maatschappijwetenschappen

Wist jij dat wereldwijd een derde van ons voedsel wordt verspild? Het is een hoeveelheid voedsel die ook nog eens verantwoordelijk is voor zes procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. In deze les duiken we het probleem van voedselverspilling in relatie tot klimaatverandering. Leerlingen koppelen de casus aan de stof van maatschappijwetenschappen. 

Lees meer
Voedselverspilling

Tabee met de THT?

HAVOVWO
Maatschappijwetenschappen

Jaarlijks gooien we met z’n allen twee miljard kilo voedsel weg. Het is een hoeveelheid voedsel die ook nog eens verantwoordelijk is voor zes procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Om de klimaatdoelen voor 2030 te halen, moet deze uitstoot minimaal gehalveerd worden. Is het afschaffen van de THT-datum een oplossing voor voedselverspilling?

Lees meer
Voedselverspilling

Waarom verspillen we voedsel?

HAVOVWO
Maatschappijwetenschappen

Jaarlijks gooien we met z’n allen twee miljard kilo voedsel weg. Het is een hoeveelheid voedsel die ook nog eens verantwoordelijk is voor zes procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Om de klimaatdoelen voor 2030 te halen, moet deze uitstoot minimaal gehalveerd worden. Hoe zijn we in deze wegwerpcultuur beland, maar vooral: hoe komen

Lees meer